Sabtu, 23 November 2013

Syahid yang tertangguh

Assalamualaikum w.b.t

Siapa tidak kenal Al-marhum Ahmad Ammar ini. Aku simpan kisah ini dalam blog ini supaya, pada masa akan datang , kalau aku lalai terhadap dunia .. aku boleh baca kisah ini balik..

dan kisah ini aku copypaste dari letsfollowammar . 


Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE





Jumaat, 14 Jun 2013

Kisah 3 Gadis dan Sang Monyet

Assalamualaikum w.b.t ..



Al Kisah bermula 3 Gadis yang bernama Jelita , Anggun tinggal di bilik Cantik sempena cuti semester PRU..


Jelita dan Anggun bermalam di bilik Si Cantik .. Oleh sebab masa tu cuti PRU , jadi ramai warga kampus yang balik ke kampung halaman untuk menunaikan tangggungjawab mereka . Jelita , Anggun dan Cantik ni tidak balik kampung kerana belum mendaftar mengundi lagi.hikhikhik  

Pada suatu hari , Persatuan TheDaling mengadakan program XploRace. Jelita dan Cantik merupakan ajk program jadi mereka dikehendaki menyediakan denda apabila para peserta XploRace tidak dapat melaksanakan aktiviti yang ditetapkan sementara Anggun pula merupakan salah seorang peserta XploRace.

Sebelum pergi ke tapak XploRace tersebut...Jelita , Anggun dan Cantik sedang menyiapkan diri mereka..

Anggun sedang membetulkan tudungnya berdekatan dengan pintu bilik,sementara Jelita dan Cantik kononnya mahu buat denda untuk XploRace iaitu  air + Teh + garam dan dimasukkan ke dalam botol mineral sebagai denda yang bakal Jelita dan Catik kenakan semasa XploRace tu nanti.. 

sedang membuat hal masing-masing tu tiba-tiba Anggun perasan ada sesuatu yang bergerak masuk ke dalam bilik, sangkaan Anggun, benda tu adalah kucing ..tetapi apabila Anggun menoleh ke belakang ,haaaaargggghhh MOOONNYYEEETTT

Sang MONYET yang siap duduk atas katil baru diperasan oleh Anggun , Jelita dan Cantik.. 

Anggun berteriak kerana Sang Monyet sangat besaarrrrrr lalu keluar dari bilik dan tinggallah Jelita dan Cantik sahaja dalam bilik tu , oleh kerana itu bilik itu merupakan bilik si Cantik , Cantik pun menjerit dengan sepenuh hati dan  jeritannya sangat dekat dengan telinga si Jelita.. 

Cantik : Je.. Je .. Je..Litaaa halau tu Sang Monyett ..Arggghhhh
Jelita  : Maaa..camm mana nak halau.. Jelita pun tidak berani dengan Sang Monyet itu..
Cantik : Jelita..Jelita..Argghhh .. Halau tu Sang Monyet..
Jelita : Eihhh Cantik , jangan menjerit la..sakiiit telinga Jelita mendengar jeritan Cantik.


Sang Monyet pun melihat Cantik dan Jelita menjerit dengan muka tidak bersalah..Ketika itu, Anggun telah selamat berada di luar bilik.. Semasa Jelita dan Cantik menjerit-jerit, Tiba-Tiba Sang Monyet tu mula bergerak dan naik atas meja dan bertenggek betul-betul atas laptop Jelita.... 

Jelita : Cantiiikkk , Monyet tu duduk atas laptop Jelita....* nada geram
Cantik : *menjerit sambil ketawa..hahahahha


Jelita memandang objek disebelahnya dan objek itu adalah penyapu ,Jelita pun berfikir *nak pulak aku ambil tu penyapu usir tu Sang Monyet ,


Setelah Jelita berfikir dua tiga kali..Jelita pun tidak jadi mengambil penyapu untuk menghalau Sang Monyet tersebut sebab jika Jelita berkeras ambil penyapu dan mengusir Sang Monyet nanti Sang Monyet tu pulak yang akan serang Jelita balik..hah Sudaahh..

Fizikal moyet tu sangat besaaarrrrr macam bapa Monyett.. Jelita pun dengan beraninya membawa Cantik keluar dari bilik dan tinggallah Sang Monyet bersendirian dalam bilik mencari apa yang patut di ambil untuk dijadikan Sarapan pagi.

Anggun yang sememangnya tadi diluar mengisyaratkan Shuu..sHuu tu sama Sang Monyet...
Jelita dan Cantik sudah trauma apabila berjaya keluar dari bilik dan membiarkan Anggun menghalau Sang Monyet.

Semasa Jelita dan Cantik keluar dari bilik, Sang Monyet pun melompat dari meja tempat Sang Monyet bertenggek di atas laptop Jelita ke meja sebelahnya dan Sang Monyet melihat ada botol air di atas meja lalu meminumnya.. Sang Monyet tidak tahu yang dia sedang minum air perisa Air teh bercampur garam, selepas Sang Monyett merasa sesuatu yang tidak enak pada air minuman tersebut lalu Sang Monyet tu muntahkan air yang Sang Monyet minum..ndakk sedap la tu .. 

Sang Monyet lalu melihat sekeliling bilik itu dan mula mencari operasi mencari makanan.. 

Tiba-tiba, Sang Monyet ternampak sebungkus Apollo di atas Rak Buku .Sang Monyet tu  pun dengan senang hati senyuman sampai ke telinga melompat naik ke atas Rak Buku dan mengambil Apollo yang berada di Rak Buku tersebut.

Anggun yang masih mencuba dari tadi untuk menghalau Sang Monyet mula mengukir senyuman apabila Sang Monyet dan Apollo keluar dari bilik dengan jayanyaaa.

NotaKakiTangan :

1. Jangan biar pintu mahupun tingkap bilik anda terbuka semasa waktu pagi dan petang, kerana waktu tu warga-warga monyet sedang giat mencari makanan. #Pesanan dari Cantik
2. Jangan biar Laptop anda terbiar diatas meja , kerana Sang Monyet akan terfikir itu adalah batu bukan Laptop. # Pesanan dari Jelita
3. Selamatkan diri anda dulu sebelum selamatkan orang lain . #pesanan dari Anggun.



Khamis, 13 Jun 2013

Manja

Assalamualaikum w.b.t

" Kawan-kawan , maafkn itew eh...itew lama dak hapdet bLog itew..bukan apa kawan-kawan .. itew sibuk nak final exam la, sebab itu itew x hapdet blog " 

- Nukilan gadis manja * dah geli tau tak

- Gambar hiasan  -

Selamat datang Syaaban .. 27 hari lagi sebelum menjelang bulan Ramadhan.. InsyaAllah..  Selamat berjuang dalam peperiksaan warga UUM dan sewaktu dengannya dan selamat mula bercuti kepada yang sudah habis berjuang dalam peperiksaan.. jangan lupa sentiasa berdoa supaya memperoleh keputusan yang membanggakan.

Aku sekarang ada GAP dua minggu sebelum kembali berjuang ke medan peperiksaan. Tinggal dua kertas lagi perlu di tempuh .. dan esok aku kena hantar dah final report untuk subjek System Analysis & Design sekali presentation. Memang budak multimedia,awal-awal sem banyak goyang kaki, sekali maw dekat final exam baru kelamkabut menyiapkan projek , report dan assignment yang ada.

cukup untuk intro . Bebalik kepada tajuk entry diatas .. MANJA .. yess, mungkin nama orang.. seperti nama kawan masa di KUIS dulu dan arwah abang atok ku. Dan itu bukanlah namaku.. Menurut kamus dewan , manja ialah kelakuan kebudak-budakan ..  jadi ??

 - kawan saya komen salah satu gambar dalam facebook -
*agak peliks disitu

seriously , memang aku terkejut baca ni .. kadang-kadang terfikir gak.. manja ka aku ni ??? manja macam mana sampai orang aku fikir aku ni manja ?? hurmmm...*fikir..


mungkin bila kita dah lama berkawan dengan seseorang akan tahu sikap kita, dan mungkin itu la sikap yang kita pamerkan sepanjang perkenalan kita sama orang tu. 

paling tak tahan komen yang no.4 tu .. hehe , memang selama ni tak sedar pun macam mana sikap kita sama kawan kita .. bukan riyak ka apa " ei , ei , iteww manja laa "  yaiii geliks + maw muntah ... 

yupp , mungkin saya seorang yang manja tapi dengan kawan rapat dan family sahaja   dengan orang lain saya ni garang macam singa..haha , cuba tanya anak-anak murid saya dulu.. teringat ada kawan saya tegur saya dulu :

kawan : aku kan ndak pernah tengok ko senyum ?
saya: =______='

maaf la. saya memang macam ni .. lagi-lagi sama lelaki .. bukan sombong ka hapa..tapi memang saya tidak pandai mahu memulakan perbualan.. THE END 

#EntryApaKauTulisNiBibie  NdakSiuk


Isnin, 6 Mei 2013

Orang yang pertama.....

1. Orang yang pertama menulis Bismillah :

Nabi Sulaiman AS.

2..Orang yang pertama minum air zamzam :


Nabi Ismail AS.

3..Orang yang pertama berkhatan :


Nabi Ibrahim AS.

4.Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat :


Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada 
hari qiamat :

Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah :


Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)



7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat :


Nabi Muhammad SAW

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :


Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah:


Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam:


Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW:


Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :


Al-Harith bin Abi Halah RA

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita:


Sumayyah binti Khabbat RA

14… Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran :

Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah :


Saad bin Abi Waqqas RA

16.Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan:


Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW :


Ali bin Abi Tholib RA

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW:


Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : 


Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20.Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW:


Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW :


Khadijah binti Khuwailid RA

22.Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :


Imam Syafie RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:

Ali bin Abi Tholib RA

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :

Muawayah bin Abi Sufyan RA

25.Orang yang pertama membuat perpustakaan awam :

Harun Ar-Rasyid RH

26.Orang yang pertama mengadakan baitul mal :


Umar Al-Khattab RA

27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW:

Ali bn Abi Tholib RA

28.Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah :

Khalifah Abu Ja’far Al-Mansur RH

29.Orang yang pertama digelar Al-Muqry :

Mus’ab bin Umair RA

30.  Orang yang pertama masuk Syurga :

Nabi Muhamamad SAW


Wahai, sahabat maya..baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah… semoga 



kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah



Rabu, 1 Mei 2013

Random Update

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Menyambut Hari Pekerja kepada semua pekerja-pekerja swasta mahupun kerajaan di luar sana ..

Malam ini saya raajiiinnn yang teramat.Saya rajinnn saya akan update blog..*wuhhhuuuu
Oleh kerana sekarang ini minggu cuti Labour Day dan cuti untuk PRU .. aku akan meng'Qada semua benda yang aku tak buat semasa cuti mid sem yang lalu ... *하하하하하하하하하

Dan pada awal-awal pagi ini , aku akan menceritakan kesinambungan entry yang lepas iaitu perkara-perkara yang aku buat semasa cuti midsem yang lalu. Yang pertama entry pasal Media Prima , dah settle dan kali ini pasal pertukaran maklumat antara budak multimedia UUM dan UPM .. 

Lepas jak dari Media Prima hari tu , kami bermalam di UKM tetapi kami berprogram di UPM.. alah , dekat jak pun... tapi seriously UPM dan UKM memang besaq .. sudah terbayang-bayang macam mana klu hari tu UPU aku dapat di IPTA ni...


Berbalik pada cerita asal, kami start program pada malam kamis 4 April .. seperti biasa , perkara pertama yang akan dibuat jika pertama kali jumpa ialah sesi taaruf..yang uniknya taarufnya ni,kena ada trademark..ahh,bayangkan ada 30 peserta situ dan 30 peserta tang tu juga kena hapai trademark dorang... 

Assalamualaikum..
 Nama saya Noor Farhanah 
Asal Sabah
Panggil Bibie
trademark : Okay bha kalau ko..


tapi dalam kebanyakan peserta tu satu pun aku tak ingat nama dorang , apatah lagi trademark dorang..kihkihkih.. tapi kalau yang budak UUM tu hafal lah sebab dah memang kenal.. Habis jak sesi taaruf terus sesi LDK telah pun bermulaa..


 seperti LDK yang biasa..
firstly , kami akan duduk dalam kumpulan .. dengar fesi bercakap maw buat aktiviti apa..


yang ini aktiviti yang dikelolakan oleh UUM ..
memang jarang dibuat .. macam upacara risik - merisik pun ada..


 Barisan Budak Multimedia UPM , memang sporting yaw.. !
sesi ingat-mengingati nama..




Suasana semasa aktiviti berlangsung..
*maap gambar yang blurr.




Yang ini aktiviti .. erm , macam spontan
bayangkan yang hanger tu ialah gadget.. promosikan..
Nasib baek kumpulan aku ada budak senior ni, jadi apa-apa dya la yang jadi ketua..
*maaf wan..


kusyuk la sangat kan berbincang .. hehe..
seriuusss semua aktiviti dorang buat bestt .. feel jadi bebudak jap..


 tengok kami semua buat muka happy .. 
ntah apa yang lucu sangat sampai terlalu gembira ni.. *alhamdullilah


 yang ni aktiviti dari UPM .. 
aktiviti bagi pisah nat .. dan dalam box tu ada ais...
fuhh... sejukk gilaa..
oleh kerana aku tak tahan sejuk,aku merelakan orang lain p buat aktiviti ni..

ESOKKK NYAA...

Jika semalam aktiviti macam bebudak comel , esoknya pula aktiviti matang sikit..


Acara kemuncakk !


1.  Tayangan Flashmob dari pihak UPM..
2. Aktiviti dari UUM dikendalikan oleh Hafiz dan Wan ..selaku senior Multimedia
3. Tayangan 3D .. *fuhh, dasyat gilaaa , takjub sebentar
4.  Terima kasih UPM kerana menambahkan lagi koleksi buku nota saya..
















Teknologi Kinect.

maklumat lanjut click ini : Kinect

Kinect salah satu teknologi baru yang baru aku tengok.. kalau kamu pernah tengok benda alah ni maknanya aku yang lambat.. tapi Teknologi Kinect ni memang terasa betul dunia dihujung jari .. sebab tak payah dah guna mouse kalau maw click apa-apa..
Lepas ni penjualan mouse akan merundum pada masa akan datang.
mungkin tahun 2047 , Mouse tidak lagi dikenali sebagai Tetikus tapi Tikus.





Sahabat yang sentiasa mewarnai hidup saya..
sayang kamu kerana Allah s.w.t

 Kumpulan 1 tempat kedua.. kurang dua orang 
Hebakkk 


Oleh kerana , wifi di UPM yang laju dan PC ni terlekat jak di dinding 
..kawan saya pun memanfaatkan peluang yang ada.. siap berebut lagi..
adehh kejakunan disitu...




Gambar diatas ialah lokasi pengambaraan untuk Lagenda Budak Setan...
memang cantikk dan sangat indahh..Untung UPM ada panorama seperti ini
*Subahanallah..


Okeyh, ini yang terakhir..

Terima kasih warga Multimedia UPM sebab menjemput kami..Thanks for the memory..
InsyaAllah, kalau tiada halangan SMMTC Week kita berjumpa..




Sabtu, 27 April 2013

Media Prima is the bestt Broo

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdullilah.Alhamdullilah.Alhamdulillah.. 


Kali ini , aku nak cerita pasal cuti Midsem aku yang lalu  yang memang tersangat la sebokk sehingga segala Assignment langsung tidak disentuh...

4 April yang lalu , Kelab Multimedia, ada menganjurkan program iaitu Melawat Media Prima & Pertukaran maklumat dengan pelajar Multimedia UPM.okeyh,yang ini aku cerita entry lepas ini.Itupun kalau diingat ..hehe. Memang selama ini tengok dalam  TV3 jak la suasana media prima tu, macam MHI , WHI dan BH .. memang dalam tivi,semua tu nampak set tu besar & luas jak tapi sebetulnya x luas juga dan x besar juga.." Huu,memang pandangan mata memang selalu menipu..hukhuk" Tapi memang pernah terlintas dalam hati jugak , apa la rupa sebenar atau disebalik tabir MHI,WHI dan BH tu.. 

okeyh  dah.. Malas nak taip banyak2.. cukup untuk pengenalan itu sahaja.

Lokasi : Media Prima ,
pemandangan diluar bangunan dan security disitu memang la amat tegas .. 
*dah,namanya security,kenalah tunjuk muka berwibawa kan..


Sebelum masuk kena pakai Sticker ni
*Sebab , kalau x pakai sticker ni,kami mungkin dianggap staff disitu , paling tidak pun dianggap artis..haha..sebagai langkah berjaga2 pakai sticker yang menandakan kami adalah pelawat


Antara yang boleh dilihat dalam bangunan Media Prima ..
Lawatan kami ni fokus untuk TV3 jak , Oleh kerana masa tidak mencukupi,set TV9 , TV 7 dan 8 TV tue kami tidak sempat untuk dilawat..

Perghhh , memang Multimedia betul lah dalam bangunan Media Prima ni,
Kiri Kanan , Apple , MAC OS , TV banyak-banyak , Camera...
*Pening Sat dengan teknologi-teknologi ini..


Lelaki itu adalah tour guide kami, En.Faris..
Memang Sporting dan siap untuk tolong gambar kami lagi sebab kami-kami yang pelawat ni terlalu syok dan teruja masuk set ..

Ini adalah set Berita Harian ( BH ) yang lama...
*Macam jadi pemberita 5 kepala jap ..

Ini pula set untuk MHI ..

Bibie : Apa pendapat kamurang tentang isu globalisasi yang sedang melanda dunia sekarang!!
Jue ( TudungPink) : Xdapat jawab, senyum jak laa...
Unie (Shawlputih ) : apa beno susah soklan ni, ada dalam kertas ni x??

*poyo(s) konon berlagak macam sedang ditemuramah betul ni..
apa-apa pun, terima kasih cameraman..Nice shot yaw !!


( Atas Kiri ). Gambar dengan Peminat 
( Atas kanan ). Ada Peminat maw gambar curi-curi , jadi terpaksa tengok dia dan senyum
 ( Bawah Kiri ) . Pengacara sedang buat Live " Muslimah Hari Ini (MHI) " ..
( Bawah Kanan ).: Kata Pengarah, Awak tak sesuai jadi Pengacara,jadi saya lucutkan awak jadi CameraGirl pulak .. +.+'

Budak Multimedia + IT + Staff + Lecturer...
thumbs Up  !

Lelaki itu adalah Pemberita , x silap namanya NIZAM .. erm , yaka..
*maaf  saya tengok berita tv1 ..hehe ..jadi x kenal

Gambar atas : Perempuan baju hitam itu juga merupakan tour guide kami.. dan memang sempoii .. 

Nama pun Media Prima mesti ada artis kan...

1 - Hunny Madu.. Ommoo , serius comel
2 - Teh Syuhada - Cantikkk , kalau labuhkan shawl tu lagi mesti lagi cantikk
3 -  ermm.. siapa ya? lupa dah namanya..
4 -  DJ Suraya - Walaupun tengah ON Air , sempat jugak layan kamek ni.. thanks!

 Lepas dari Media Prima , kami ke bangunan sebelahnya..
Shopping Mall One Utama 
- Lorhh dekat je rupanya..


We are The Daling .. kurang dua orang ..
( Bondeng , Enceng , Tobek & Bibo' )

Atas kiri : Muka lapar ... 
Atas Kanan : Eh, ada menu la...
Bawah Kiri : Nasi goreng ( RM5 + ) , Spagetti ( Rm9+) ..Mahal gilak
Bawah kanan : huu, nasib baik pengarah belanja makan.. jimat duit ,alhamdullilah


Alhamdullilah , done for this entry ..  KBAI ~

Ahad, 7 April 2013

Walaupun lambat, maw celebrate jugak .

Assalamualaikum w.b.t


Maap .. maap .. maap .. agak berbulan lamanya baru maw fikir hapdet blog. Serius ba , banyak ni maw share sama kamurang TETAPI  masuk jak sem baru segala assignment , projek , program yang dak putus-putus datang menghampiri bagai air yang dicincang xkan putus...hehe.

Entry kali ini , telah berlaku beberapa hari yang lepas sebelum cuti midsem dan baru sekarang ada masa baru nak menghapdet,sekarang kan dah cuti midsem jadi kebanyakan masa akan dihabiskan dalam bilik , hadap laptop dan menyiapkan segala projek dan esaimen..

Selasa lepas , aku dan daling-daling aku telah merancang buat birthday party secara kecil-kecilan untuk Jue dan Anna , Sepatutnya birthday Jue ( 23 Feb ) dan Anna ( 17 Mac ) yang lalu,sengaja dikasih lambat2 supaya dorang dua x perasan .. segala drama dibuat sepanjang perjalanan .. alkisahnya.. 


C Unie ambil aku & Aina di Mall . Masa tu, kami 3 merancang memang mau ambil si Jue di Kachi ( birthday girl).. dalam perjalanan ambil si Jue tu, kami pun plan la apa maw dikasi surprise kunun sama si Jue.sekali tu dapat la idea... masa dalam kereta, c Unie bagitaw si Jue,ada meeting petang tu .. berabis ni bercerita-cerita supaya ndak terkantoi ni.. tiba-tiba hp c Unie berbunyi (*padahal Aina yang call si Unie) Si Unie pura-pura ambil hp dan bagi si Aina suruh jawab kunun ..

Aina : Hello , sorry ya, si Unie tgh driving ... blablabla~

dah tu,si Aina abis bertelefon (*b'call sendiri) dia kestaw la kami yang meeting tu batal..si Jue pun time tu masih ndak tau apa yang sebenarnya terjadi ni.. aku pun apa lagi..

bibie :  " Apa..makan kita di Misc ?? "
Unie : "Apaaa"
Aina :" Jom, lama sudah kita x makan sama-sama kan.."
Unie :" jom ambil si Kas.. Jue, telepon ko si Ana suruh turun..kita makan sama-sama"
Jue : "ba..."

 lepas ambil si Kas, kami berlima pun menuju ke Cafe Dpp Misc..aku sengaja kasi tinggal keropok Tasen dalam kereta sebab kek pun dalam kereta,jadi ada jugak alasan kalau maw maw ambil kek nanti...Semasa di cafe Misc tu lagi,sengaja lagi borak-borak yang memang Anna dan Jue fikir untuk makan jak la.Sudah 5min duduk di  cafe tu ,aku pun..

bibie : " alaa, kopok Tasen dalam kereta " ,Kas teman ba ambil keropok.."
Kas : " ba , jomm"

Aku dan Kas pun ambil keropok Tasen kononnya sekali ambil Kek di kereta..masa maw pi cafe tu balik c Aina dan Anna pun tengah beli air ni..terpaksa bertapuk dan menunggu kejap sampai dorang duduk.. Si Kas pulak kononnya p tempat c Unie , tanya mana satu button unlock kereta ni sebab dia maw tengok line clear ka sudah atau belum...

Agak-agak da line clear tu , aku dan Kas pun masuk sambil bawa kek...SELAMAT HARI JADI ..lalala -cerita tamat-

   Watak Utama pada hari kejadian .. Jue & Anna

  Keroppi + Kek pelangi = Alhamdullilah kenyang ;p


Maap terpaksa buat muka jellek :p
The Daling .


Yang paling penting Keropok Tasen yaww

Terima kasih kepada orang yang buat montage untuk kami ... so sweet ...
toching ni masa tengok. T.T 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks