Jumaat, 20 Januari 2012

the lucky no.P4 part III






 
 

Abang Jim : Askum , Sok test jpj ptg Jam 2, dtg awl la jam 12
ME : Wassalam .. okay 
- Sms pada 18 Januari -  

19 Januari
Hari ini aku akan ke Gabungan sekali lagi untuk Test JPJ ..Aku rasa boring sudah tu si Abang Jim tengok muka ku balik-balik di Gabungan tu..jam11.30 pagi lagi aku sudah gerak dari rumah, dalam perjalanan ke Gabungan , aku seperti biasa bersoal jawab dengan abang ku...
Me : Bang , kalau naik bukit tekan cluch ka lagi ?? 
kalau di side parking macam mana ??
kalau..kalau..kalau...
hahaa..amekaw Macam machine gun aku tembak soalan sama abang ku...berpadu-padu..last2 abang ku pun jawab
abang : kau ni , bagus ko kestaw c abang jim tu , minta c abang jim tu ajar ko balik 
cakap lupa sudah semua step2 nya..
abang ku pun fedup sama aku...kan sudah terkono sama abang sendiri.. Sampai jak di Gabungan aku pun terus g pondok tengok2 orang buat side parking...Alhamdullilah , selepas intai2 stereng dorang , terus aku tidak sudah jadi pelupa....ingat balik step2 side parking 2..lepas puas hati , aku g Solat Zohor then dapat SmS dari c abang jim cakap suruh aku tunggu di Pondok...Lepas Sembahyang terus aku g pondok bersama-sama seorang kawan dari Bukit Garam , kesian dia , dari pagi dia di Gabungan, dya pun macam aku gak FAIL tapi dia Fail part bukit...aku FAIL di side parking.. kami pun bersama-sama mengimbas kembali cara2 untuk pass di bukit....semualah bha..

Masa duduk2 di pondok tu ,  c abang Jim tiba2 panggil aku , dya suh aku bersiap sedia untuk drive and ulang semua start di bukit , side parking and 3 penjuru...dan alhamdullilah  , sepanjang aku membuat pusingan 2x tu , aku berjaya melepasi setiap cabaran.. dalam hati , mudah-mudahan aku berjaya test nanti..Lepas jak belajar aku disuruh g pejabat ambil nombor dan akak tu bagi aku no.P4 then g bilik satu lagi untuk mendengar taklimat sekali lagi oleh abang JPJ 2...Selepas itu kami diarahkan ke bustop untuk tunggu turn diuji.

Abang Jim : orang yang mengulang didahulukan
Abang A  : okay baiklah , yang memegang no.P1 sampai P6 sila ke kenderaan masing2
EHM..CAYOKK CAYOKK

alamak , aku ka yang dulu...sebelum ni , orang yang mengulang selepas orang yang belum pernah ambil test lagi..dengan hati yang berdebar-debar menuju ke kereta no.4, dengan lafaz basmalah aku buka kereta tu..duduk jak di kerusi pemandu , aku baca doa dan zikir yang aku taw..aku cakap dengan kereta..:

keta-keta , kasih lulus aku ya hari ini , kalau naik bukit jangan revearse2

tiba-tiba kata c abang jim : 

Okay no.p4 bersedia untuk naik

dengan lafaz basmalah aku pandu naik bukit tapi...

alamak..napa nda sampai garisan kuning ni..
aku tengok muka c abang jim lain sudah..aku pun ambil keputusan jangan angkat tangan dan undur buat semula , alhamdullilah subaan kedua tu berjaya akhirnya... c abang jim sonyumm lebaq ngan aku.. :) seterusnya aku drive menuju ke side parking..
 Side parking lot 1

okay keta , kita g parking ya..wat leklokk...jgn kasi jatuh palang lagi ya
( zikir dalam hati )

Alhamdullilah , lulus di side parking ..next station ke part 3 penjuru,aku teringat kata2 Akak yang Fail macam aku tu tapi dya Fail di 3 penjuru ni dya cakap ::
Akak , sikit lagi maw lulus di 3 penjuru tapi masa maw keluar 2,
tiba2 terundur bha kereta kakak macam ditolak angin jak

( ermm , dalam hal ini akak tu menyalahkan angin...akak salahkan diri sendiri ye... :)) )

Apabila menunggu wisel oleh abang JPJ tu , aku cakap ngan kereta :

keta-keta , part last sudah ni , buat leklok ya..jgn buat macam2 kalau x disuruh okay
dengan lafaz basmalah ( zikir dalam hati ) aku pun berjaya membuat 3 penjuru ini .. ALHAMDULLILAH ya ALLAH..HebatNYA kuasa zikirMU.. Lulus jua aku akhirnya ketiga-tiga cabaran ini...Terima Kasih Ya ALLAH , terima kasih abang Jim... terima kasih kancil merah
 
 aku berjaayyyyaaa !!

moral value in this story:
# Mungkin Allah sengaja bagi kita peluang kedua untuk memperbaiki diri.. 
dan Setiap berlaku itu pasti ada hikmahnya...

Now , tick for driving license..thumbs up

Yezza , akhirnya aku boleh sudah drive MY ONNA 1897...


akhirnya , habis sudah story morry this story...ikuti kisah suka dan duka aku untuk mendapatkan lesen P

 Part I
  Part II
Part III







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks