Sabtu, 30 April 2011

celebrate birthday

this event happen 26 april 2011....lama suda.... umi ku di jemput oleh ustazah andi masna..untk celebrate birthday anak buah nya....yang best nya..3 0rg skali gus bha d celebrate birthday ni..papun caree ~~

( hidangan mee kuah...tapi ak mkn nasi goreng jak )

( sedap smpai ndak bole tammbah lagi )


( ni la mahadir tapi kek coklat ni bkn dya punya )









happy birthday to you..
happy birthday to you
happy birthday three of you
happy birthday to you

Jumaat, 22 April 2011

My Sweet Classmate


.... بسم الله الرحمن الرحيم ...



huu ~ salam syg muah2x especially p.i 8 student  .. :)

sedar xsedar...hampir 2tahun stengah kita bersama-sama.. .ketawa sama2 , nangis sama2..geram sama2...huu~ semua la sama2... bnyk kenangan selama 2tahun stgh ni...huuu ~ mcm2 ragam ... thnx sbb selalu bagi ceria klas... x kering gusi bha...

Lucu nya jika di ingat balik . .  masa Semester dua..cdg nk buat bju kelas..dah set da colour Silver..tup2...sampai abis sem xda juga baju kelas 2 , pi 7 pun da amik da kaler yang kita nk :'( ..meby klas kita nk wat lain drpd yang lain..a.k.a colourfull...time Sem dua pun kita ada wat persembahan KOIR GURU MALAYSIA .. haha..best gilak..kalau tgk video balik ..mcm maw undur masa 2 balik..tapi apa kn daya..masa akan selalu berjalan menuju ke Future . .



SEMESTER 3 = uwaa..time nie smua akan merasai mcm mn MENGAJAR dalam kelas ikut kemahiran masing2...a.k.a MIKRO TEACHING LA..klu korang maw taw..ada bB amik video mikro dekat ust.Shahidan..huu~ mmg caree ~ ~ . bnyk gugup bha.. yg ckp2 blkg pun terakam sekali..yalah..kan guna handycam..mmg t'rekod la skali suara2 sumbang...kak dijah dengan TOYYIB nya...ngee...kenangan2.. nda sangka pula..yg pndiam2 2 la..plg best dya mngajar...siapa maw vdeo 2.. elo2 jak la...( o14 @ o12 ..tekan2 xdpt ) uwakakakakk  :) ..


Semester 4 : Sem paling best...sem ni la bljr taranum...gerko sukan ... dll...hahah..jgn d lupa time ni juga kita wat persembahan masa hari jumaat 2.. hahah lawak gilak.." Seiiring ke haluan ..capai apa di cita kan " best bha..mlm2 kita practice..simple tapi best...mgkin kita juga yang merasa best..xtaw pula audiens..kahkahkah ( ktawa jaat ) . . rasanya start sem nie kita selalu gambar sama2 kan..huu ~ sempoi...xpa2..gmbr 2 jgn d'delete..simpan ya..biar lappy kita berat..ngee ~  apa yg pnting . .congrates kak dijah , Atan n smua la...slalu bg harum nama klas..walaupun klas kita slalu d ' anak tiri kn ( dulu la... skrg x )


 Short Sem : hah..nie yg sedey ni...masing2 dapat suda skola utk praktikum... ( T_T ) maknya kena BERPISAH la ... ahduiii..moment ni la ak plg x suka sgt..ari ni baru jak abis exam..smua pun suda packing barang n pa lagi balik kampung r..tapi kesian pulak dengan BOY ' Z . .dorang ada B.I.G sabtu ni...nseb bek GIRLS sda melalui time awal2 sem...enjoy kem B.I.G tue...jgn stress2 ... yang penting belajar apungkan diri..haha...time kita hangout sama2 p main badminton 2 lagi la...best siot..nda pasal2 ponteng klas khat..        ( minta maaf ustaz , len kali kami x buat lagi ) . . tapi best la..main badminton..lenguh tangan oo lepas main..

 ( SodaP wokk )

tapi alhamdullilah..mgkin masa awal2 sem , bnyk dak lain ckp Girl's p.i 8 nampak mcm x sehati suda ... huru hara la...yang PENTING sekarang ni...ukhuwah kembali terjalin...sweet tgk kak ieqa , kak iLaa , kak nick kembali bertegur...alhamdullilah...

: : Sharing is Caring : :
Dedicated to p.i 8 Students..
Boyz p.i 8 : sorry sbb jarang tegur kamu..klu tegur pun , tegur pun  gitu2 jak...kalau pernah rasa sakit hati , terkasar bahasa , termarah , terjeling ... n smua ter ter ter...minta ampun sgt2...xda niat pun maw buat begitu..mgkin x rapat sangat e2 yg still segan2 lagi ( cehwah3x )

" Poton , Abu , Atan , Rza, Ezan , Wandi ,  Aiman , Fadil , Epul , Saff-one , Najib "

Girls p.i 8 : bB nak  minta maaf sangat2 kalau pernah bB bagi sakit hati , gurauan terlebih , jarang tegur , kurang ajar ckit , whatever la... mohon maaf ya...x terlintas d fikiran pun kalau " ter " buat semua 2...bB pun manusia juga..x lari dari buat kesilapan...( T _ T )

" Kak T-ra , Kak Ct , Kak D-jah , Kak Lisa , Kak iLaa , Kak Nik , Kak iEqa , Kak Miera , Kak Jana ,  Era , Dilaa, Shida , Dahlia , Rai , Azmira , Syera , BibiE  "

====== * Sayang P.i 8 studenT 's * ======




Rabu, 20 April 2011

Cara Wardina didik anak

" Dengan nama Allah yang Pemurah lagi Mengasihani "  


Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

 
Sharing is Caring ::

Ahad, 17 April 2011

Aja..Aja Fighting


saya .. Noor Farhanah Basir  a.k.a bibiE . . akan stop berblogging selama beberapa hari untuk memberi tumpuan kepada peperiksaan yang akan bermula pada hari isnin ini :

Jadual imtihan pendidikan islam semester 5 :
isnin : dpiF 5103 ( 9am-12pm) DPU
selasa : DpiK ( 2.30pm - 5.30 pm ) DPU
Khamis : DpiA ( 9.00am - 12.00pm ) DPU
                              Jumaat : APA LAGI !!! JOM JALAN

* maaf atas segala kesulitan yang dialami...


kepada kawan-kawan....gud luck exam x lama lagi...bagi pulun abis2 utk exam nie..biar sTress2 musim exam ni....yang penting kita kena wat yang terbaik ... bila lg kn.. last suda ni kita amik exam...pas ni praktikum suda ...

" CARILAH KECERMELANGAN , KEJAYAAN AKAN MENGEJAR KAMU SELEPAS ITU "
:: all is well ::
to all my blogger friend :

tak lupa juga : Genk P.i 8/ ecH . . . 

( keep fighting )

Jumaat, 15 April 2011

Di suatu petang . .

14 april . . seronok nya ari ni..kuar ngan dak klas g main badminton d semenyih..dkt jak ngan bangi...janji kul 2.30pm bkumpul tapi ..em.. biasalah janji melayu...lambat jgk.. dalam 28 orang pljr p.i 8..juz 24 orang jak yg p...5 org x p...x pa la..meby dorg ada hal... baru ak taw .. best jugak main badminton...ya la..slama ni main dengan jiran sbelah ruma..e2 pun slalu d gnggu sbb laluan kereta kn..jd kalau kereta lalu kena stop..klu nda..mmg kena langgar la..huu~...tapi kali ni main d court..e2 yg best tahap gaban.....

Kenangan dlm kenangan ...

 ( Kak ct n Kak t-ra  yang semangat )

( b' regu ma kak Lisa )..uhuhu caree ~

 ( Abu yang semanagat )

 ( mahasiswi p.i 8 )




Selasa, 12 April 2011

Story 08:28AM

 heheh...sorry morry lorry strawberry...lama suda nda post...al-maklumlah ..buzy bha..cehh...Nda suda taw maw letak tajuk apa..so letak la "  MASA " dalam title entry kali ni...Ari ni , aQ mo cerita dialog semasa Pengajaran Makro Ustaz Arza Rashid suatu ketika dahulu....
Ustaz ni mengajar tajuk " Kata Ganda " semasa mengajar Makro...Antara Part dialog yang aQ paling suka dalam Pengajaran Makro ustaz ni adalah.. : -

USTAZ : Baiklah amir..sila bagi 1 contoh kata ganda yang kamu ketahui dan bina ayat sekali...

Amir pun berdiri dan menjawab pertanyaan Ustaz..
Amir : Saya bertanya kepada Abu, Apakah binatang yang berkaki Lapan ?? Abu menjawab Labah - Labah la Bha...( Versi Sabah )...

* satu kelas ketawa dengan jawapan yang diberikan oleh Amir......

hahahha,..bayangkan la kalau terjumpa pelajar yang begini time praktikum, aQ la org yang pertama ketawa..dan mengimbas terus kenangan lama..huu ~ ..

Memilih Masa Yg Sesuai... jika nak ??



“JANGAN MENGAMBIL LANGKAH UNTUK BERPASANGAN, JIKA SUDAH PASTI DALAM SETAHUN DUA JANGKA MASA TERDEKAT TIADA KEMUNGKINAN UNTUK ANDA BERKAHWIN”

Hubungan seorang lelaki dan perempuan lazim dihinggapi rasa jemu yang mencabar komitmen kita kepada hubungan itu. Perasaan jemu itu mungkin muncul pada tahun ketiga perhubungan, mungkin juga pada tahun keempat perhungan, malah tahun kelima juga mungkin.
Namun pasti ramai dalam kalangan mereka yang berpasangan menafikan pernyataan ini kerana mereka akan memberikan hujah bahawa:
 
“sungguh saya tidak akan berasa jemu dengan perhubungan itu. Saya pasti. Saya tahu diri saya bagaimana”

“saya sayangkan dia kerana Allah. Saya takkan jemu untuk membimbing dia”

“saya akan berkahwin dengan dia. Saya takkan jemu dengan dia”

“Bagaimana pula boleh jemu? Perasaan sayang itu tidak mengenal jemu.”


Dan pelbagai lagi hujah yang mungkin akan diungkapkan sebagai janji mereka bahawa mereka tidak akan jemu dengan pasangan masing-masing. Hal ini bukan tidak pernah berlaku. Bahkan sentiasa berlaku.

Ramai yang cuba mengamalkan cara ‘COUPLE ISLAMIK’ dalam perhubungan mereka, walaupun mereka tidak mengatakan hubungan mereka sebagai couple tapi mereka mengamalkan apa yang diamalkan oleh orang couple.

“kejut tidur”

“sentiasa berSMS”

“bertukar-tukar tazkirah dan pendapat mengenai isu”

“call sekali sekala”

Mereka akan menggunakan pelbagai cara dan mancari pelbagai topik supaya dapat dibincangankan dengan si Dia. Yelah! Mereka jumpa pasangan itu di laman-laman sebegini yakni laman yang sentiasa membincangan mengenai Islam.

Mereka menentang couple tapi sebenarnya mereka mengamalkan couple walaupun mereka tidak mengakui hubungan mereka sebagai couple.

Apakah ciri-ciri couple?

“sayang kepada berlainan jantina (fitrah)”

“sentiasa terbayang kepadanya”

“sentiasa memikirkan dirinya”

“sentiasa ingin memberitahu semua orang bahawa dia telah dimiliki”

“sentiasa berhubungan dengannya”

“mungkin Call sekali-sekala”

“merajuk dan dipujuk”

“jika teringat akannya tersenyum”

“pasti pernah teringat akan dia di dalam solat”

“pasti teringat jika dia tidak menghubungi dan mengharapkan agar dihubungi”

Aduh! Banyak lagi sebenarnya namun, tak dapat saya senaraikan.

Benar! Anda ingin malamarnya!

Benar! Anda ingin berjumpa ibu bapanya!

Benar! Anda ingin memaknakan hubungan ini!

Tapi pasangan anda melarang kerana faktor keluarga, belajar, ataupun diri sendiri.

Maka bila boleh menghalalkan hubungan itu?

Setahun?

Dua tahun?

Tiga tahun?

Dalam jangka masa yang begitu lama pelbagai dosa ditabung… katanya mahu hubungan yang diredhai Allah.

Mahu mencari keradhaan Allah.

Maka apa yang anda lakukan itu mendapat redhanya kah??

Tepuk dada Tanya Iman!

Aiwa! Anda memang nak cepatkan pernikahan tapi masalah keluarga menentang kerana ingin anak mereka menghabiskan pengajian dahulu.

Jika sudah pasti akan ada halangan yang pasti tidak dapat ditempuhi maka mengapa meletakkan diri dalam situasi ini.

Sudah diberitahu

“JANGAN MENGAMBIL LANGKAH BERPASANGAN, JIKA SUDAH PASTI DALAM SETAHUn DUA JANGKA MASA TERDEkAT INI TIADA KEMUNGKINAN UNTUK ANDA BERKAHWIN!”secara sah,” katanya.

.::*~Halaqah~*::. Forum Komuniti Muslim & Muslimah -

Ahad, 3 April 2011

My 1st craft..

YUHUUU..... napa blom tido lg ni !!! . .sejak akhir2 ni..ssh suda maw tdo awl...kdg2 sampai nda tdo...OPPPSSS lari dari tajuk ..heehe...jgn mara bha..

pada pagi buta2 ni..aku maw crita pasal MY 1st CRAFT....cuba teka ???

ce baca ??

ni namanya khat kufi...e2 pun jd ka nda kufi ni...tapi menurut ustaz wahab ajar...begini la . . heheh . .nda pa..bru cubaan pertama...tapi menjadi la jugak....

ni aQ buat guna MICROSOFT EXCEL...aQ suka bab teknologi + comp ni...sbb 2 abis jak kuliah khat trus ak main benda ni...

- microsoft excel -

eee.. lambat betul mr.google m'upload pixx ni...mngantuk suda ak di buat nya.....sbenar nya nda bha jugak cantik ak buat..biasa2 jak.. yang penting bole d baca kn...hehe..( prasan sendiri )..

Jom tengok Khat Kufi yg REAL :

 ART BY : MASTER SYUKOR YAHYA
Art by : ....entah lupa suda...Sorry ( T_T )

Jumaat, 1 April 2011

Saya akan jadi Cikgu !!

HAH...tggal beberapa minggu lagi..mcm ndak prcya jak...mcm baru jak :-

* mendaftar di PKK..nangis2 depan my bro..
* angkat bagasi sampai tingkat 5 ( Qaryah ) . .
* punggah2 barang dari bilik ke bilik..
* Semester bertukar semester...subjek silih berganti...
* struggle mid-term N final exam d PKK n Dpu...
* kem B.i.G , kursus kawin..
{{ semua da berjaya saya tempuhi }}
.WHOOOOOAAAAAHHHHHH....

sungguh ku tak percaya...cepat nya masa berlalu...still ingat lagi kata kazen ku :

Abg Mang : sem brapa ko ?
Bibie : sem 1..
Abg mang : oo..brapa taun study ??
Bibie : 2 tahun 1/2 . .
Abg Mang : Eleh..skjap jak 2..ndak 2 d rasa...

Slepas bulan 4 ni..aq akan menjalani R.O.S ( rancangan orientasi sekolah ) . .ROS ini mesti dibuat sebelum Praktikum...HAH ...ak dapat Sekolah Rendah Agama Bangi Lama...di mana ka?? Aq pun nda taw...search d internet..x jumpa..ada yang cakap dekat WARTA , Stesen KTM...pening2x... Maw servey dlu..mo cari rumah sewa . . aduiiiii...Cabaran...nda pa.. Allah Sentiasa di Hati... ingat ALLAH , selawat Nabi n ingat pengorbanan umi n bapa sebelum melakukan sesuatu perkara....WO AI NI...MWAHHHH..
 banyak persediaan sebelum praktikum ni.. dari segi fizikal n mental....
  " Ya Allah,Permudahkanlah segala urusanku... "

( saya akan jadi Cikgu !! )
Nasib baik ada anna ...heheh :) . .aku sekali ngan anna ... suka sangat2x..gembira sangat2x..happy sangat2x..hehe..and rakan praktikum selama 3 bulan di SRA BANGI LAMA ialah... kak finaz , kak linda , kak seha n aida..huhu..smua dak Tasl..aq n anna jak dak pndidikan islam... huuuuu... chayok2...smoga dapat bergelar cikGu yang Terbaekkk punya.....

 ( Senyuman miaw2x untuk ANNA )
tapi yang sedey nya..Unie , Dilla , kak iLaa , kak tira , kak lisa..geng2 p8-10 , p9-3 and dak pendidikan 8  terpaksa berpisah..dan shortsem ni la plg last kita sama2...huhu..masing2 dapat sekolah berlainan.. Ya Allah...cepat betul masa berlalu..mcm smalam baru kita berkenalan... terima kasih sebb jadi penghibur bB d KUIS ni..layan bB ni yg ntah pa2 ni..ARGHHHH..maw nangis ni...mcm xmo hari yang akan datang 2 datang dgn cepat..banyak lagi story , karenah n perkara yang bB maw share sama kamu..tapi apa kn daya..MASA , WAKTU , JAM nda pernah berhenti , blum pernah lagi menunggu sekejap..ia bergerak jak bagai duit yang kita belanjakan , air yang mengalir dll...

p/s : thnx friend coz being my friend...without you meby i have not strenght when i'm far away from my family..

" saya GEMBIRA dapat berkenalan dengan awak "
" saya GEMBIRA bila awak gelak ketawa depan saya "
" saya GEMBIRA bila kita saling menegur "
saya GEMBIRA awak sudi jadi kawan saya"
" saya GEMBIRA ...GEMBIRA..GEMBIRA "

:: semoga ALLAH dapat membalas segala keGEMBIRAan ini untuk awak dan saya ::
UKHWAFILLA ABADAN ABADA

 awak la kawan , sahabat , teman , adik , kakak , ibu , sayang , CHINTA saya..mwah3x
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks