Selasa, 15 Mac 2011

Kem Bina Insan Guru siri 6 tahun 2011


Kem B.I.G ini diadakan di Lapangan Biologi UPM, Port Dickson...yang terlibat B.i.G kali ini kelas P.i 2,3,4,7,8 n tesl E....kira2 nya 100 orang la..seawal jam 7.30am kami diarahkan utk berkumpul tapi jam 9.00am baru bergerak...

jam 9.30am bru sampai kem..nda jauh la jg dari Kuis p PD 2...hari 1st kami di kem hujan 2run..alhamdullilah..nda jgk lebat la...tuan hj Rekkeman n Tuan Sam bagi ucapan sebelum membuat khemah...time 2 juga ada pelantikan AJK..di pilih secara rawak...lepas zohor 2..hujan pun mcm renyai2 suda..kami diarahkan utk buat khemah...1 khemah 4 0rang.. kami dibahagikan kepada 8 kumpulan...dan aku kump.2 yang tediri daripada ( ekin,nabiela,ummi,bB,dilla,ella,sakina,jasmiera,sakinatilhuda,insyirah,nik , fiteriyana n fatin )..nama kumpulan diambil sempena nama burung..so kami pilih burung bangau...kumpulan lain ada juga pilih burung pipit,raja udang,helang,kakakTua,merak,merpati..ini jak yang ak ingat...

( aQ , Kak Lisa , dilla n Tqa pisqah )

petang nya 2...kami disuruh g Laut...belajar cara2 pasang rakit ( padahal nda pasang pun )...cara berkayak...kami di suruh tinjau2 dlu..sbb bsok pagi baru main rakit n kayak..

hari ke-2
lepas jak sarapan kami disuruh bersiap2 utk p laut...ohohoh..main kayak n rakit...huhu..best oo...d aktiviti laut 2,kami d bagi 4 bhagian aktiviti iaitu rakit,kayak,terompah gergasi n corporate building....lama nya suda nda main kayak..paling las masa form 5....pa yang best..masa water confident..huhuh..ak bole apung kan badan...waw...gumbira rasanya...tapi berenang nda pula pas...walaupun tem kecik2 dulu slalu g kolam renang....
( terompah gergasi...kiri kanan..)
kami balik tghari la..abis basah kuyup...balik jak trus mandi...maw solat kan..jam 2pm kami ada LDK iaitu..pembentangan logo ..


 ( fatin bentang logo kumpulan kami )

pada sebalah maghrib..kami ada Tazkirah..part yang ak pling suka walaupun kadang angguk2 juga...ada senior kami join kem ni juga c kak ALIA..tesl...dya crita la pngalaman nya time praktikum n madam zak pun ada bagi tazkirah...I LOVE it..

hari ke-3
ada qiamullail yang diimamkan oleh ustaz Fuad..subuh 2 ustaz Sapie..ustaz sapie bagi tazkirah..entah mcm mn ak bole memancing...meby tlampau penat bha...tapi ari ni best..aktiviti kami ialah junggle trekking d Tanjung tuan, melaka...wahh..sampai sda ak d melaka...hari ini juga ada penghijraan burung dari pelbagai negara...spesis burung helang la..kata tuan hj,sebanyak 20000 burung berhijrah jam 6pm...yg sedehnya..nda dpt tgk bha...tlampau awal kami pulang...dalam hutan ni..kami p rumah api n tgk perigi n bekas tapak kaki hang tuah...pastu kami d suru masak dalam hutan..kump. ku paling las d nilai ..nta mcm mn,kmi pkir dekan n ust sapie yg mnilai rupa-rupanya madam zakiah n miss natasya yang menilai..so , dorang nda merasakan kesedapan masakan kami la..( ceh)
monyet  yang comel 
tapak kaki hang tuah

perigi...dalam oo

masakan kumpulan kami

bangau da great

pic ngan madam zakiah,miss natasya n puan nisak

cakk cakk bangau

petang 2, ada ceramah dari tuan haji ishamuddin...ini pun ak memancing...d samping dya bagi ceramah,ak p wat laporan...pas asar 2 kami berlatih sbb mlm nya ada persembahan lagu patriotik,lagu kanak-kanak n sketsa setiap kumpulan..tazkirah maghrib disampaikan oleh en.firdaus .. menceritakan ciri2 mukmin berjaya daripada surah al-mukminun ayat 1-6 dan diselitkan cerita2 n pngalaman..
hari terakhir...~
yahooooooo...balikkkkk suda....sarapan 2 kami makan nasi lomak...haha..sedap oo..lepas sarapan 2, kami ada kawad n d suruh buka khemah n keringkan..lepas suma2 2..stiap kump di arah kan membersihkan kawasan khemah..dapur...tandas..n lain2 lagi...yg penting bersih..n then,pas smua 2. tuan hj rekkeman mngarahkan kami untuk berkumpul sbb ada refleksi...ak d antara orang yang bagi refleksi...hehe..nta mcm mn ak bole berdiri n bercakap..brani pulak..kihkih..bnyk komen positif dari para peserta...wahh...alhamdullilah..lepas refleksi ada majlis penutup..kak ct d umukan sebagai peserta terbaik...tahniah kak...

pic kenangan dari kem lapangan biologi UPM
suasana kem

tuan sam n tuan raja

bella bagi refleksi

miss natasya...

pi. 8 great

maw balik suda

with madam zakiah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks